Kylmän ja lumisen talven aikana valistuneimmat luonnon ystävät harrastavat lepän käpyjen keräämistä, joten nyt ei tarvitse odottaa kevään tuloa päästäkseen aloittamaan luonnon antimien hyväksikäyttö. Muistakin leppien osista saa hyvää apua erilaisiin terveysmurheisiin, joten tutustutaan niihin tarkemmin.

Sopivat Paikat Ja Yksilöt

Lepät ovat olleet tunnettuja terveyden auttajia jo vuosisatoja esi-isillämme. Lisäksi näitä puita käytettiin myös rakennusmateriaalina, ja välillä kylän muodostumispaikaksi tulikin järvetön tai joeton paikka, jossa oli kuitenkin terva- tai harmaalepän puita kasvamassa. Lääkintäkäytössä on ollut sekä terva- että harmaaleppä, tosin tervaleppää näkee useammin kuin harmaaleppää. Kun lepät voivat olla sekä puu- että pensasmaisia, tervaleppä on useimmiten iso puu, joka saattaa kasvaa jopa 25-metriseksi. Nuorena puuna tervaleppä on yleensä rungoltaan harmaanvärinen, ja ajan myötä se muuttuu melkein hiilen mustaksi. Sitä kasvaa kosteissa paikoissa kuten soiden ja jokien ympärillä.

Harmaaleppä kasvaa puolestaan tervaleppää hitaammin ja sen pituudeksi tulee 5-15 metriä. Sitä näkee harvemmin kuin tervaleppää ja se tykkää kosteista metsistä, vesistöjen rannoista sekä luonnon tekemistä montuista ja vesilähteistä. Harmaaleppä onkin suositumpi lääkinnässä.

Käpyjä Hyvään Käyttöön

Kun harmaalepän käpyjä on kerätty tarpeeksi, niistä voi tehdä oikean terveysjuoman: noin 50 grammaa käpyjä kiehautetaan litrassa vettä ja saatu juoma käytetään kuumana noin kolme lasillista päivässä. Tällainen juoma soveltuu erinomaisesti niille, ketkä kärsivät vatsakivuista ja mahaongelmista, eikä kannata rajoittua ainoastaan parantumiseen: säännöllisesti nautittuna lepän kävyistä keitetty liemi on hyvä mahatautien ennaltaehkäisykeino. Säännöllisessä käytössä sitä ei kannata juoda kuin lasillinen parissa päivässä. Sama juoma helpottaa myös reumatismia, flunssaa, verenvuotoja, palovammoja ja ihotauteja, ja sillä voidaan huuhtoa tulehtuneet haavatkin.

Käpyjä Hyvään Käyttöön

Esi-isämme käyttivät leppää sen erilaisissa muodoissa haavojen hoitoon ja silmätulehduksiin. Haavoihin tehtiin kompresseja, jotka kasteltiin keitetyssä harmaaleppäliemessä, ja jätettiin pariksi tunniksi haavan päälle. Tänäkin päivänä se voi helpottaa tulehtuneen haavan aiheuttamia kipuja – niin kuin melkein mikä tahansa muukin luonnon lahja, jota osataan käyttää oikein. Leppää käytettiin aikoinaan myös silmätulehduksiin, mutta tänä päivänä silmätulehduksen äkkilääkäri löytyy jokaisen ihmisen keittiöstä tai itse asiassa teekaapista: jäähtynyt oikein haudutettu tee, siis sen märät lehdet kannun pohjalla, ovat erinomainen keino saada helpotusta punaisiin ja erittäviin silmiin, kun lääkäriin meno on mahdotonta tai kun tällaista tapahtuu useammin esimerkiksi flunssan yhteydessä.

Lehdistä Apua

Lepän lehdet ovat hyviä saamaan keho hikoilemaan, kun tarvitaan apua reumatismiin, niveltulehduksiin tai kihtiin. Silloin kannattaa käyttää läheisten apua, sillä yksin on melko vaikeaa suorittaa tarvittavat toimenpiteet: pitää mennä makuulle tuoreen leppälehtikerroksen päälle, laittaa lehtiä myös itsensä päälle ja sen jälkeen kääriytyä vielä lämpimään peittoon. Sama proseduuri kuulemma helpottaa sydäntauteja, mutta siitä ei ole minkäänlaista todistusaineistoa.

Lehdistä Apua

Mökkikansa on varmaan tietoinen myös siitä, että lepän lehdet muodostavat nopeasti hyvän lannoitteen, kun ovat pudonneet jo maahan. Lepän käyttöä on harjoitettu myös erilaisten materiaalien kuten nahkojen värjäyksessä ja se pysyy vieläkin suosittuna huonekalumateriaalina tiettyjen mestareiden keskuudessa: leppä ei paljon muuta muotoaan ja siitä saa tehtyä kaikenlaisia huonekaluja kuten jopa saunalauteet, tosin käytössä pitää olla tarkka, sillä leppä on kuitenkin aika pehmeää puutavaraa. Huonekalumateriaalina se on kaiken lisäksi mukavan näköinen: pehmeä ruskea väri ei edes vaadi maalaamista, varsinkin kun sisustukseen halutaan maksimaalista luonnollisuutta. Lepän tuoksua voisi jopa käyttää sisustussuunnittelussa, sillä se tuo aina kotoisan ja lämpimän ilmapiirin asuntoon kuin asuntoon.