Voikukan käyttö lääkinnässä on jo satoja vuosia vanha. Meillä Pohjoismaissa sitä pidetään yleensä melko häiritsevänä rikkaruohona, mutta useammassa Etelä-Euroopan ja etenkin Aasian maassa sen suosio on paljon suurempi: voikukalla on muutamassa kulttuurissa laaja lääketieteellinen merkitys ja syitä siihen löytyy.

Kerääminen Ja Sisältö

Voikukan kaikkia osia voidaan käyttää omiin tarkoituksiinsa, juurista kukkiin. Eniten hyötyaineita pitää sisällään voikukan juuri, josta löytyy vitamiineja A, B, C ja D sekä kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä ja kaliumia. Kaikki nämä aineet tekevät hyvän vaikutuksen maksan toimintaan ja edesauttavat koko ruuansulatuskanavaa.

Salaatteja ja hilloja varten tarkoitetut kukat ja lehdet kerätään aina keväällä ja viimeistään kesän alussa, kun ne ovat vielä hyvän makuisia. Lääkintään käytettävät juuret ovat puolestaan valmiita vasta syksyllä, jolloin ne ovat saaneet eniten vitamiineja ja kivennäisaineita talteen. Lisäksi nyrkkisääntönä voidaan pitää sellaista, että mitä laajempi ja pitempi on voikukan juuriverkko, sitä enemmän hyötyä siitä saa irti: esimerkiksi inuliinipitoisuus on silloin korkeampi ja hedelmäsokerin määrä pienempi. Toisaalta, voikukan kevätjuuret pitävät sisällään enemmän taraksasiiniä, joka edesauttaa maksan hyvää toimintaa. Juuret irtoavat maasta helpommin rankkasateen jälkeen ja niiden keräämiseen voidaan käyttää tavallisia puutarhatyökaluja, kunhan kasvi onnistutaan säilyttämään kokonaisena.

Voikukan juuret voi käyttää vaikka heti pesun ja puhdistuksen jälkeen tai laittaa pakastimeen, mistä ne tulisi käyttää pois aika lyhyessä ajassa – pitkään pakastettuna voikukan juuri menettää kaiken hyötynsä ja on täysin tehoton. Hyvä vaihtoehto on antaa juurten kuivua, ja siihen sopiva proseduuri kulkee seuraavasti: jokainen kokonainen juuri ripustetaan kuivumaan viileään paikkaan, missä on hyvä ilmanvaihto, vaikka ullakolle. Juuret kuivuvat muutamassa päivässä, minkä jälkeen ne pilkotaan pieniksi paloiksi ja laitetaan säilöön tiiviillä kannella varustettuun lasipurkkiin. Oikein kuivuneina juuret ovat pinnaltaan ruskeita ja sisältä kerman värisiä.

Käyttöä Juurille

Suosituin ja toimivin tapa säilyttää sekä käyttää voikukan juuren kaikkia hyötyjä on tinktuura, jonka valmistukseen tarvitaan noin puoli litraa väkevää viinaa sataa grammaa voikukkien juurijauhetta kohden. Uutetta pidetään pimeässä noin kuuden viikon ajan silloin tällöin ravistellen, minkä jälkeen saatu juoma suodatetaan ja säilytetään pimeässä paikassa lasiastiassa. Se soveltuu erinomaisesti erilaisten tulehduksien hoitoon sekä puhdistaa verta ja maksaa toksiineista. Säännöllisesti käytettynä siitä on hyötyä yleiskunnolle, kun voikukan juuret säätelevät elimistön sokeritasapainoa, helpottavat stressiä ja jättävät hyvän jäljen ihon terveyteen.

Voikukan juurista voi tehdä myös teetä, joka on erittäin suosittu Aasian maissa, missä voikukalla on muutenkin enemmän käyttöä kuin meillä apteekki-ihmisillä. Voikukan juurista haudutettu tee pitää sisällään paljon antioksidantteja, jotka tinktuuran tapaan säätelevät elimistön sokeritasapainoa ja sen lisäksi auttavat ruoansulatuskanavaa sen ensisijaisissa tehtävissä. Hyvä sokeritasapaino ja moitteeton maksan toiminta alentavat lihomisriskiä, mikä on joissakin piireissä nykyajan kirous. Voikukkajuuriteetä ei voi hauduttaa tavallisen teen tapaan vaan sitä täytyy keittää kiehumisen jälkeen noin 20 minuuttia. Suhteet ovat samat kuin tinktuurassakin ja puolet kuivista juurista korvataan mielellään tuoreilla. Muutenkin terveellinen hunaja on erinomainen lisä tälle luonnolliselle teelle.

Jotkut eniten valistuneet ihmiset korvaavat voikukan juuresta valmistetuilla tuotteilla jopa kahvin, mutta tämä ei vielä ole meikäläisen tasoa: kahvinhan pitää olla kunnon kahvia. Pikkukylien asukkaat kertovat varmasti enemmän, mutta kannattaa muistaa myös varovaisuus: luonnolliset voikukkatuotteet voivat olla vaarallisia raskaana oleville naisille ja allergikoille, joilla on laaja ruokakieltolista.