Muistan vieläkin ne ala-asteen ajat, kun liikuntatunnille piti kävellä koko pikkukaupunkimme läpi erään lukion urheilukentälle, joka oli aika usein opettajan valitsema paikka. Reitti kulki melkein ydinkeskustan kautta, missä oli vesitorni ja liikenneympyrä sekä kasvoi reheviä pensaita marjoja täynnä. Kylässä kasvaneina olimme siskon kanssa hyvin tietoisia siitä, mitä voi syödä ja mikä on parempi jättää luontoon jatkamaan kasvuaan, joten näinä syksyisinä koulupäivinä poimimme ne marjat ihan rauhassa pensailta ja söimme niitä juuri ennen liikuntatuntia. Kaupungissa koko ikänsä asuneet luokkakaverit ihmettelivät meitä ja kertoivat, että nämä marjathan ovat myrkyllisiä kun kerran koristeena keskellä kaupunkia kasvavat! Me siskon kanssa vain hymyilimme ja jatkoimme poimimista.

Aronia Mitschuriini

Kyse siis oli marja-aroniasta. En vieläkään ymmärrä, minkä takia moni ihminen hylkää sen marjat: nehän ovat hyvin maukkaita, varsinkin syyskuussa, kun ovat jo täysin kypsyneitä ja pysyvät vielä mehevinä ennen kuin alkavat pikku hiljaa kuivua. Ensimmäinen hillonikin oli keitetty juuri näistä marjoista, kun seisoin kuuden vuoden ikäisenä jakkaran päällä mummon keittiössä ja mietiskelin, onkohan marjojen ja sokerin samanlainen määrä hyvä suhde vai pitäisikö lisätä sokeria vielä vähän.

Marja-aronian luonnollinen kasvupaikka sijaitsee Pohjois-Amerikassa, tarkemmin sanottuna mantereen koillisosassa, missä tummia marjapensaita kasvaa laajat pinta-alat täyteen. Tällä kasvilla ei ole sen kummempia ympäristövaatimuksia, kuten kaupunkien keskustoistakin voidaan havaita: se kasvaa jopa siellä, missä alue on pölyä ja pakokaasuja täynnä, eikä hirveästi asiasta valittele vaan kukkii säännöllisesti ja marjojakin tulee poimittavaksi. Joissakin maissa marja-aronia on päätynyt kansan mökkitonteille, missä he keittävät siitä hilloja, mehuja, valmistavat kotiviinaa ja jälkiruokia sekä syövät muutenkin. Ympäristö, jossa kasvaa marja-aronian pensaita, on hyvin monipuolista: suoalueista kuiviin kivivuoristoihin. Muun muassa Karjala on osoittautunut marja-aronialle hyväksi kasvupaikaksi.

Terveellistä Herkkua

On aivan tavallista ja tuntuu jopa luonnolliselta ajatukselta se, että kaikki maukas ja herkullinen on aina epäterveellistä. Kun siirrytään hedelmien ja marjojen maailmaan, sieltä löytyy helpotus: onhan maailmassa olemassa sellaistakin ruokaa, joka on sekä maukasta että terveellistä samaan aikaan! Nimittäin marja-aroniakin tarjoaa syöjälle hyvän maun lisäksi erinomaisia terveysvaikutuksia. Tuoreena marjana nautittuna tai vastapuristettuna mehuna se nostaa ruokahalua, mikäli se on alkanut osoittautua ongelmakohdaksi, joten kiukkuisempikin lapsi suostuu jättämään mökillä leikkinsä pariksi vartiksi lounasta varten, kun puolisen tuntia sitä ennen on lasillinen tuoremehua juotu.

Aronian tummat marjat poimitaan vasta syys- tai jopa lokakuussa, kun ne ovat täysin kypsyneet. Sitä ennen ne tuntuvat aika kuivilta ja suorastaan inhottavilta eivätkä kypsy itsestään korissa, jos sen päättää jättää vielä pariksi viikoksi terassille, vaan kypsyminen loppuu puusta irrottamisen jälkeen. Marjasatoa voi säilyttää pakastettuna, mikä on ehkä suosituin tapa, kuivattuna ja jonkun aikaa myös tuoreena, jolloin se kannattaa käyttää pois viimeistään kuukauden kuluttua. Marja-aronia pitää sisällään sorbitolia, joka sopii diabeetikoiden ruokavalioon; se myös edesauttaa maksan toimintaa ja saattaa jopa parantaa sitä sekä pysyy tänäkin päivänä hyvänä lisänä laihduttajan ruokavalioon: kun tekee mieli jotain kiellettyä ruokaa, riittää kourallinen aronian marjoja ja sen jälkeen alkaa suolaamaton parsakaalikin tuntua oikealta herkulta. Tämän lisäksi kun ymmärtää marjoissa sisältyvän C-vitamiinin määrän, tulee siitä oikea herkku.

Koristearonia ja marja-aronia ovat kaksi erilaista aronian lajia, jotka menevät helposti sekaisin, mutta jos olisin itse istuttamassa kesämökille lisää kasveja, marja-aronia voittaa. Yhtä kaunis kuin koristearonia, se tarjoaa hyvän ulkonäön ja varjopaikan lisäksi suurempia ja herkullisempia marjoja, joten marja-aronia on melko täydellinen pensas sekä maisemaidean toteutukseen että terveellisen ruokavalion tekijäksi.