Nykyään on valtava valikoima kosmetiikkaa ja lääkkeitä, joiden laajahkon käytön seurauksena unohdamme kasvimaailman tarjoamat terveys- ja kauneuskonstit. Luonnon kasvattamat vihreät lapset, joilla on pitkä kehitysmatka takanaan, varastoivat paljon hyödyllisiä aineita kudoksissaan, jotka voivat vahvistaa hiuksia, poistaa epämiellyttävän hilan päästä, tehdä hiukset silkkimäisiksi ja kauniisti kiiltäviksi. Ja nämä kasvit ovat yksinkertaisia, kaikkialla läsnä ja suorastaan pyörivät jalkojemme alla ikään kuin yrittäisivät muistuttaa meitä niistä, kun kerran satuimme unohtamaan ne arjen kiireisissä touhuissamme.

Takiaiset, Joita Löytyy Kaikkialta

Suomessa esiintyy neljä takiaislajia, joista kaksi ovat vähintään huomion arvoisia: seittitakiainen (lat. Arctium Tomentosum) ja isotakiainen (lat. Arctium Lappa). Useammalla meistä on aika pinnallinen ymmärrys kasvitieteestä ja lajien erottaminen saattaa olla monelle vaikeaa, mutta tämä ei ole niin tärkeää, sillä kummankin lajin juurilla on samoja parantavia kykyjä ja yksi niistä on hiusten vahvistamisen sekä niiden aktiivisen kasvun edistäminen.

Takiaiset ovat kahden vuoden kasveja. Syksy on aikaa, jolloin yksivuotiaan kasvin juuret ovat parhaassa kunnossaan auttamaan ihmistä monessa vaivassa. Lisäksi tätä kasviapua on erittäin helppo saada ja toimenpiteet ovat varsin yksinkertaiset: ensin kaivetaan takiaisen juuria pussi täyteen ja ravistetaan ne puhtaiksi, minkä jälkeen kuoritaan, pilkotaan pieniksi palasiksi ja kuivatetaan. Lääke on valmis! Käyttökään ei ole sen vaikeampaa: mukillinen kiehuvaa vettä ja 10-20 grammaa saatua kuivajauhetta laitetaan hautautumaan noin varttitunniksi ja kaadetaan sen jälkeen ”jämät” pois. Saadulla nesteellä tehdään kylpyjä tukalle pari kertaa viikossa ja parin kuukauden kuluttua hiukset ovat jo parempia.

Polttaa Ja Hoitaa

Toinen kaikkialla Suomessa esiintyvä kauneuden hoidon tarpeisiin sopiva kasvi on nokkonen, jonka polttavat lehdet ovat meille tuttuja lapsuudesta asti. Sen parantavat ominaisuudet ovat huipussaan nuorina, joten kerääminen kannattaa suorittaa touko-, kesä- tai viimeistään heinäkuussa. Kun lehtiä on kerätty riittävältä tuntuva määrä, ne täytyy kuivattaa ja laittaa säilöön, mieluiten vakuumipakkaukseen. Hiusten hoito nokkosella vahvistaa niitä, edesauttaa tukan kasvua ja pelastaa sen liialliselta rasvoittumiselta sekä saa unohtamaan tukkahilseen. Hoitokeinon toteutukseen riittää nokkosuutteen valmistaminen kuivatuista ja hienonnetuista lehdistä ja ripaus kärsivällisyyttä: suihkun jälkeen uutetta hierotaan päännahkaan ja jätetään sellaisenaan huuhtelematta pois. Uutteen valmistukseen riittää mukillinen juuri kiehautettua vettä ja ruokalusikallinen kuivatettuja nokkosen lehtiä.

Erikoisemmasta Päästä

Niille, jotka eivät helposti luo ystävyyttä vapaasti luonnossa esiintyvien kasvien kanssa, on olemassa oma keino: sipulit, siis ne tavalliset, joita joka kodista aina löytyy. Sipuli nimittäin ratkaisee hyvin usean terveys- ja kauneushaasteen, kun sen käyttöön jaksaa kunnolla perehtyä ja sen omituinen tuoksu hyväksyä. Sen ihmeellinen kyky nopeuttamaan hiusten kasvua ja tuomaan niille visuaalista houkuttelevuutta tunnettiin jo muinaisen Egyptin aikoihin, jolloin sipuli oli jokaisen kaunottaren kosmetiikkapussin työkaluja – tosin silloin elämän tahtikin oli hitaampaa, joten jaksettiin vääntää. Nykyajan luontokasvien rakastajan hiuksia parantava proseduuri on seuraava: sipulista puristetaan pari ruokalusikallista mehua, joka hierotaan päännahkaan ja jätetään pariksi tunniksi sellaisenaan, mieluummin vielä hupun alle. Kahden tunnin päästä pestään pois. Haju on aikamoinen, joten kannattaa suorittaa tällaiset toimenpiteet illalla ja aivan ideaalitilanteessa vielä niinkin, että seuraavana päivänä ei ole muita menoja kuin suihkuun. Kun tätä tekee kerran tai pari viikossa, puolen vuoden kuuri näkyy tukassa Hollywood-tyylillä: hiukset vahvistuvat ja näyttävät terveiltä ja kiiltäviltä.

Tässä tuli mieleen ruoanvalmistuksen pikkuvinkki: sipulin pilkkomista seuraavaa itkua voi helpottaa laittamalla sipuli mikroon noin viideksi sekunniksi, se yllättäen toimii. Tiedoksi myös, jos vieläkin epäilee piilolinssien käyttöä ja jatkaa silmälaseilla: piilareilla ei kirvele.