Nykypäivänä trendikästä yrittää parantaa mahdollisimman monia sairauksia pelkkien luontaistuotteiden avulla.

Luontaiset parannuskeinot mahakipuun

Lääkkeitä ja keinotekoisia aineita yritetään välttää parhaan mukaan, nimittäin ne eivät ole keholle koskaan täysin hyväksi. Parempi vaihtoehto on aina yrittää parantaa tietty sairaus kuten mahakipu tai päänsärky luontaistuotteilla lääkkeen ottamisen sijaan. Tietenkin on huomioitavaa, että kaikkia sairauksia ei pysty luontaisesti parantamaan ja jotkut sairaudet vaativat lääkkeiden syönnin. Lääketeollisuutta ei kuitenkaan ole luotu tuhoamaan ihmisiä vaan parantamaan sairauden, joihin ei ennen ollut parannuskeinoa. Kuitenkin, ei niin vakavat sairaudet on usein mahdollista parantaa yrteillä ja luontaistuotteilla. Luontaistuotteet saattavat myös tehdä ihmeitä kehon perushyvinvoinnille ja mielelle. Mahakipu on kuitenkin yleisimmin mahdollista hoitaa oikeanlaisella ruokavaliolla ja tietyillä yrteillä. Usein yrteillä on mahdollista saada hoidettua mahakipu, jos sen takana ei ole mitään vakavampaa. Mahakipuun helposti myös suositellaan pelkästään luontaisia hoitokeinoja, nimittäin mahakipuihin ei ole tarjolla yhtä hyvää lääkettä kuin muihin vaivoihin. Usein mahakipuun tehdyt lääkevalmisteen voivat pahentaa tilannetta tai aiheuttaa inhottavia sivuvaikutuksia. Mahavaivoja on kuitenkin monenlaisia ja eri yrtit auttavat eri vaivoihin, joten kannattaa niihin aina tutustua kunnolla, jotta niistä saisi parhaimman mahdollisen hyödyn irti.

Yrtit eri vatsavaivoihin

Ruuansulatusvaivoihin ja ruuansulatuksen edistämiseksi tehokkaita yrttejä ovat anis, basilika, fenkoli, kamomilla, koiruoho, korianteri, kumina, liperi, mintut, pujo, siankärsämö, sitruunamelissa, tilli, valkosopuli ja väinönputki. Suolentoiminnan edistämiseen taas toimivia yrttejä ovat apilat, fenkoli, juolavehnä, kumina, kynteli, mäkimeirami, siankärsämö ja voikukka. Koiruoho, maarianohdake, siankärsämö ja voikukka taas auttavat maksa- ja sappivaivoihin. Ripuliin taas käy hyvin avuksi ahomansikanlehdet, ketohankiukki, kuivatut mustikat, poimulehti, rantakukka, rätvänä ja vadelmanlehdet. Ummetuksen yllättäessä taas kannattaa kokeilla hierakkeja, liotettuja luumuja, pellavan siemeniä ja ratamoiden siemeniä. Basilika, humala, islanninjäkälä, koiruho, persilja, pujo, siankärsämö, voikukka ja väinönputki ovat taas avuksi ruokahaluttomuuden ehkäisemisessä. Kuten listasta käykin ilmi, niin monesta yrtistä on apua moneen vaivaan, joten muutaman perusyrtin hankkimisella saa jo lääkkeet moneen mahavaivaan kerralla.

Mahakipuun pitää kuitenkin muistaa nauttia yrttien lisäksi paljon nestettä. Esimerkiksi oksennustauti kuivattaa keho todella paljon, joten tähän parannuskeinona toimii myös riittävä nesteiden juominen. Tähän taas loistava vaihtoehto on yrttitee, jonka saa helposti tehtyä itse kaapin yrttivalikoimista. Suositelluin tee on kamomilla, jolla taianomainen rauhoittava vaikutus mahan myllerrykseen. Teehen kannattaa myös lisätä inkivääriä, joka tunnetaan ihmeparantajana jokaiseen sairauteen. Tässä tapauksessa inkivääri myös auttaa mahavaivoihin. Inkiväärin sisältämä aktiivinen gineroli yhdistelmä antaa inkiväärille mausteisen maun, joka taas piilottaa sisäänsä sen kyvyn suojella vatsaa ja kontrolloida vatsan toimintaan liittyviä ongelmia. Inkiväärin lisääminen oikeastaan mihin tahansa edistää sen terveydellisiä vaikutuksia.

FODMAP-ruokavalio

Mahanvaivoihin saattaa kuitenkin olla monia eri syitä ja usein myös yrttien lisäksi oikeanlainen ruokavalio auttaa mahakipuihin. Tutkimusten mukaan noin 15 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyneen suolen oireryhmästä. Tällöin paras keino mahavaivojen hillinnässä on ruokavalion muuttaminen. Tähän ratkaisuksi on monella toiminut FODMAT-ruokavalio, jota noudattamalla saa vatsavaivat kuriin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään uusi trendidieetti vaan ihan oikea terveysruokavalio, jolla on tarkoituksena rauhoittaa mahan toimintaa. Tämän ruokavalion tarkoituksena on karttaa huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka voivat alkaa käymän paksusuolessa aiheuttaen vatsakivun. Tämä aiheuttaa suurimanosan vatsakivuista kuten ilmavaivat, ummetuksen, turvotuksen ja mahakivut. Näitä aineita taas ovat makeutusaineet kuten hunaja, ksylitoli, maltitoli, mannitoli ja sorbitoli. Myös osa kivellisistä hedelmistä saattaa aiheuttaa mahakipuja, joten hedelmiä valitessa kannattaa valita kivettömät vaihtoehdot. Huonosti sulautuvia kasviksia taas ovat sipulit, herneet, pavut, linssit ja punajuuri. Ruokavaliossa pyritään myös välttämään osaa viljoista ja maitotuotteita.

FODMAP-ruokavalio