Näin aloitat yrttien kasvattamisen kotona

Oma yrttimaa pihallamme vaatisi taas pientä kohennusta, mutta kuumana kesäpäivänä ei kannata juuri ruveta kuokkimaan ja istuttamaan uusia yrttejä. Mieheni ei aina muista hyvää suomalaista sanontaa “hyvin suunniteltu on puoleksi tehty” vaan on yhtäkkiä kuokkimassa tai istuttamassa jotain pihallamme. Mutta kun aloitat yrttien kasvattamisen ensin, on suunniteltava, missä on sopiva paikka yrteille.

Yrttimaa pihalle

Jos sinulla on pihaa niin yrttimaan voi laittaa pihalle sellaiseen paikkaan, johon aurinko paistaa useampia tunteja päivässä. Yrtit eivät tarvitse kovasti multaa vaan 15-25 cm multaa riittää ja puutarha-, sammal- tai turvemullat ovat valmiiksi lannoitettuja, jos et halua itse sekoittaa omaa multaa ja lannoitteita. Lavaviljely on helppoa, mutta voi yhtä hyvin vaan itse kehystää reunat.

Yrttejä kotiin

Parvekkeella tai terasseilla yrtit voi laittaa ruukkuihin tai muovilaatikoihin, kasvusäkit ovat myös nykyään suosiossa. Minkä sitten valitseekin, on tärkeää, että on pohjassa reiät tai viillot, jotta vesi pääsee ulos. Jos ikkunalaudalla on tilaa voi yrttejä kasvattaa yrttiruukuissa myös ympärivuotisesti. Kun paikka on suunniteltu ja valmiina niin mietitään mieluisia ja sopivia yrttejä. Niitä voi kasvattaa siemenestä tai ostaa taimia ja myös kaupan juurineen myytäviä yrttejä voi istuttaa kotona maahan! Yrttien viljely on helppoa, kun vain huomioi, että yrteilläkin on erilaisia toiveita. Kotona yrttikasvit ovat erinomaisia koristekasveja, jotka vielä tuoksuvat hyvälle. Tuoreet yrtit keittiössä tuovat makua ja väriä kotiruokaan.

Yrttejä kotiin

Kesän yrtit kasvatetaan siemenestä maalis-huhtikuussa. Osa siemenistä kasvatetaan ruukuissa, osa ripotellaan mullan pinnalle ja osaa on hyvä liottaa vedessä ennen kylvämistä. Siemenpussin ohjeet kannattaa katsoa tarkasti eli peitetäänkö siemenet pienellä multakerroksella vai mitä tehdään. Yleensä ne sijoitetaan kuitenkin valoisaan paikkaa, mutta ei paahtavaan auringonpaisteeseen ja sumutellaan, jotta multa pysyy kosteana. Kun koittaa se aamu, että yrttitaimet nousevat maasta on maltettava vielä joku päivä, mutta sitten vaan katkomaan. Mitä useammin katkot sitä enemmän yrtti haarautuu! Lannoittamisen voi aloittaa, vaikka kanankakkaa peliin, mutta varovasti.

Tilliä, persiljaa ja vaikka korianteria voi istuttaa suoraan ulos maahan. Se kannattaa tietty tehdä alkukesästä. Useampivuotiset kasvit kuten rakuuna tai ruohosipuli kannattaa istuttaa taimina, että ehtii saada sadon jo ensimmäisenä kesänä. Rosmariini on myös monivuotinen, mutta ei kestä Suomen talvea eli se kannattaa laittaa ruukussa ulos ja talveksi vaikka kellariin. Yrteistä saa makua ja väriä lautaselle, mutta nykyään moni myös keittää yrteistä teetä ja käyttää yrttejä muutenkin rohtoina tai hyönteisten karkottajana. Yksivuotisia yrttejä ovat tilli, basilika ja korianteri ja kaksivuotisia persilja ja kumina, monivuotisia timjami ja mintut. Millaisia määriä taimia kannattaa istuttaa riippuu tietysti yrtistä ja miten sitä aikoo käyttää. Jos kasvattaa minttua teetä varten sitä saa olla useampi kuin yksi taimi, kun taas mausteena käytettäviä ei välttämättä kannata kasvattaa useita, koska taimi haaroittuu, kun siitä katkaisee osan ja näin siitä riittää monelle lautaselle.

Hyvä idea on ensin kokeilla monenlaista yrttiä, tyyliin yksi taimi per yrtti ja sitten kun tietää miten paljon yrttiä käyttää niin laittaa lisää tarpeen mukaan. Omasta yrttitarhasta saa monia yrttejä, joita ei kaupan tai omasta maustehyllystä löydy. Ainakin minulle lipstikkakeitto tuli tutuksi vasta kuin laitoin lipstikan yrttimaahani, ehkä jollekin muulle iisoppi ja koiruoho ovat uusia tuttavuuksia. Moni haluaa syödä ja nauttia oman puutarhan/parvekkeen anneista ja yrtit ovat hyvä ja helppo alku puutarhaharrastukselle eli ei muuta kuin kokeilemaan. Täksi kesäksi ei kannata enää ulos yrttimaata yrittää eli kesää odotellessa voi nyt harjoitella keittiöyrttien kanssa!