Luonnosta saa keräämällä monenlaista syötävää ja nykyään kaupungeissakin on jo innostuttu villiyrttien hyödyntämisestä. Ravintoloihin villiruokatrendi on ehtinyt jo muutama vuosi sitten, mutta yrtit ovat mainio lisä myös kotikeittiöön.

Villiyrtit raikastavat salaatit ja muut kotiruoat

Yrteillä voi korvata osan raaka-aineista tai käyttää niitä ruokien lisämausteena ja monia yrttejä voi hyödyntää joko raakana tai kypsennettynä. Maisteleminen ja kokeileminen on helpoin tapa selvittää, mitkä kasvit omaan suuhun maistuvat parhailta. Villiyrttejä voi kerätä paitsi kotipihasta, myös niityiltä ja aukeilta paikoilta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että keräyspaikka sijaitsee vähintään 25 metrin päässä tiestä. Teiden varsien lisäksi yrttejä ei kannata kerätä golf-kenttien läheisyydestä tai koirien ulkoilutusalueilta.

Kerää vain kasveja, jotka varmasti tunnistat

Villiyrttien hyödyntäminen alkaa tietenkin kasvien tunnistamisesta. Nyt on juuri alkamassa villiyrttien paras sesonki, joten salaatteihin ja muihin ruokiin kannattaa hakea lisuketta lähimetsistä. Aloittelijalle helpoimmat syötävät kasvit lienevät voikukka, poimulehti ja piharatamo. Kannattaa kerätä vain sellaisia kasveja, jotka tunnistaa varmasti. Jos haluaa laajentaa kasvivalikoimaa, monissa kaupungeissa järjestetään alkukesästä villiyrttikierroksia, joilla vetäjä esittelee paikallista valikoimaa ja opettaa, mistä tunnistaa aina kyseisen kasvin. Kirjastoista voi lainata myös kattavan villiyrttiteoksen tai tutustua kasveihin netissä.

Vuohenputki

Vuohenputki on monen puutarhurin harmistus, mutta lautaselle kerättynä se on varsinaista herkkua. Vuohenputki sisältää reilusti rautaa ja C-vitamiinia. Kasvissa on porkkanamainen tuoksu ja raikas maku. Vuohenputki onkin hyvä kasvi aloittelevalle villiyrttien hyödyntäjälle. Lempeän makunsa puolesta se sopii oikeastaan mihin ruokaan tahansa, joko sellaisenaan tai kypsennettynä.

Vuohenputki

Voikukka

Voikukka on helppo tunnistaa ja varsin käyttökelpoinen kasvi monen ruoan lisukkeena. Sen maku jakaa kuitenkin mielipiteitä. Voikukan lehtiruodossa on karvas maku, mutta lehtilapa on jo maultaan lempeämpi. Pyöreälehtisemmissä kasveissa on miedompi maku kuin suippolehtisissä. Makua voi miedontaa myös ruokaöljyn avulla. Voikukan lehdet sopivat salaattiin yhdessä jääsalaatin kanssa ja maustavat mukavasti myös perunasalaattia. Syksyn lähestyessä kannattaa kerätä talteen voikukan juuret, sillä niistä voi myöhemmin keittää lämmintä juomaa.

Piharatamo

Piharatamoa löytyy lähes jokaisen kodin pihalta ja monelle tuttu kasvi lapsuudesta, sillä sitä on käytetty yleisesti laastarin ominaisuudessa auttamaan ruhjeiden paranemista. Yrtti sopii kuitenkin mainiosti myös ruoaksi. Sen maku on parhaimmillaan alkukesästä, jolloin nuoret lehdet eivät ole vielä täysin avautuneet. Kesän edetessä piharatamo saa puumaisen maun, mutta silloinkin kasvin siemenpötkylöitä voi vielä hyödyntää pilkottuna salaatissa.

Piharatamo

Piharatamo sopii esimerkiksi pinaatin korvikkeeksi salaatteihin, muhennoksiin ja kastikkeisiin. Piharatamo toimii hyvin myös höyrytettynä, jolloin sitä voi käyttää vaikka kalan tai lihan lisukkeena.

Maitohorsma

Maitohorsma eli kansanomaiselta nimeltään rentunruusu on yleinen löytö avoimilla ja valoisilla paikoilla. Koko kasvi kelpaa syötäväksi erityisesti alkukesällä. Kun varsi kasvaa, se muuttuu puumaiseksi, mutta vielä silloinkin muita osia voi hyvin hyödyntää. Maitohorsman syötävät kukat sopivat hyvin vaikkapa koristeeksi salaatin päälle.

Maitohorsma

Poimulehti

Poimulehti viihtyy varjossa. Kasvi on maukas löytö villiyrttien keskuudessa. Poimulehden maussa yhdistyvät pähkinä, auringonkukan verso ja artisokka. Kasvin lehtiä voi käyttää kuten salaattia, kukat ja siemenet toimivat puolestaan mausteina.

Puna-apila

Puna-apilan lehdet ovat monikäyttöisiä. Ne maistuvat hyvin niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien lisukkeina, salaatissa tai leivän päällä. Tuoreita puna-apilan kukkia ja lehtiä voi hyödyntää myös raakakakkujen ja -suklaan valmistuksessa.

Puna-apila

Villiyrtit ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta niitä on myös mahdollista pakastaa ja käyttää syksymmällä. Ennen pakastamista yrtit tulee kuitenkin freesata eli kiehauttaa vedessä tai kuullottaa rypsiöljyllä. Kuivatut yrtit sopivat mausteeksi ja niitä voi lisätä esimerkiksi taikinoiden sekaan.