Harvemmin kiinnitämme huomiota pieniin, ruohoon piiloutuneisiin violetteihin kukkiin. Niitä näkee silloin tällöin, mutta yleensä emme edes tiedä, mistä luonnon helmestä on oikein kyse. Näin asia on keto-orvokin suhteen: orvokkeja on olemassa monta lajia, mutta villinä kasvava kukkanen pitää sisällään paljon enemmän hyötyjä kuin kaupungin puutarhassa kasvatettu sen nätimpi ja isompi sukulainen. Keto-orvokki on tuttua kaupunkikukkaa paljon vaatimattomampi ja siltä puuttuu huutava värikkyys, joten mielipiteitä kukan ulkonäöstä voi olla useampikin – katsojan silmistähän se kauneus lopuksi löytyy.

Kaupunkien Koriste, Itsepäinen Rikkaruoho

Kaupungeissa ja puutarhoissa kasvavat orvokit on aikoinaan saatu erilaisilla yhdistelmillä ja kokeilla, mutta kaikki niistä ovat keto-orvokin jälkeläisiä. Villinä tämä kasvi pitää sisällään paljon enemmän kuin pelkkää vaatimatonta ja lempeää ulkonäköä, kun taas koristekukaksi istutettuna sen mahdolliset hyödyt ovat kaikki siirtyneet kauneus- ja väripuolelle. Villinä keto-orvokki kasvaa kolmevärisenä ja on löytänyt itselleen sopivia kasvupaikkoja niin lämpimästä Aasiasta kuin Pohjoismaistakin, missä sitä löytyy sekä rehevistä metsistä ja heinäpelloilta että hieman kivikkoisemmiltakin alueita. Puutarhoissa keto-orvokki on ikuinen pieni ja kaunis rikkaruoho, jota ei vastaan ei yleensä puutarhuri paljon taistele: se ei käytä muille tarkoitettuja ravinteita eikä muutenkaan häiritse naapurikasveja, näyttäen samalla hyvin nätiltä ja luonnolliselta.

Keto-orvokilta Saa Apua

Vaikka yleinen käsite onkin, että luonto antaa kasveilleen joko kauneutta tai joitakin parantavia kykyjä, keto-orvokkiin on mahtunut kaikkea – tosin pienin määrin. Sitä ei voisi sanoa yhdeksi maailman parhaista kasveista, mutta siitä saa irti muutaman mukavan seikan, joka auttaa ihmistä muutenkin kuin katsetta hellimällä. Kotilääkityskäyttöä varten tarkoitetut kukat kerätään yleensä toukokuusta elokuuhun, sidotaan ne pikkunippuihin ja annetaan kuivua varjossa.

Keto-orvokkiuutetta voi käyttää flunssan aikana nopeuttamaan sen kulkua, jolloin uutetta tulee juotua pari kertaa päivässä juuri ennen hunajateekupillista. Säännöllinen uutteen käyttö flunssa-aikojen ulkopuolella edistää munuaisten, mahan ja suoliston toimintaa – niin, että vähemmän vakavat näiden elinten sairaudet kuten pienet tulehdukset hoituvat jo ilman antibiootteja tai muuta lääkitystä. Vatsakipuunkin se auttaa, kun kyse ei ole sairaalahoitoa vaativasta prosessista.

Keto-orvokki on valmis jakamaan myös omaa kauneuttaan ihmiskunnan naispuolelle: se auttaa pitämään kasvojen ja kaulan ihoa kiinteänä ja puhtaana. Tällaisiin tarkoituksiin keto-orvokkiuutetta suositellaan käyttämään aamuin illoin pyyhkäisemällä puhtaat kasvot ja kaula uutteessa kastetulla vanulapulla, mikä tulee jatkossa tuntumaan mukavammalta ja toimivammalta kuin kauneusliikkeiden tarjoamat kasvovedet ja säästää samalla perhebudjettia.

Hermoista Kaikki Alkaa

Ei ole mikään salaisuus, että ihmisen jokainen terveysmurhe löytää juurensa hermostosta. Olen itsekin sitä mieltä sen jälkeen, kun olen havainnut suoran riippuvuuden ihoni kunnon ja elämäntilanteeni välillä – ja vielä voimakkaammin tämä ilmiö näkyy avopuolisollani, joka alkaa sairastamaan heti kun päätä vaivaa vähänkin liikaa asiaa tai loma on jäänyt jo pidemmän aikaa pitämättä. Tänä päivänä kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota omaan niin sanottuun hermohyvinvointiin, sillä rikkinäiseksi tuleminen voi olla joskus todella nopeaa ja melkein huomaamatonta. Yrttiteeksi haudutettuna keto-orvokki on löytänyt oman paikkansa teehyllystämme siitä syystä, että se rauhoittaa mieltä ja saa tunteet hieman rauhallisemmiksi, jos niitä negatiivisia on päivän aikana sattunut kerääntymään. Yrttiteet ovat muutenkin ihan huomion arvoinen asia, kun joku tuntuu menevän väärin ja lääkärin apua on vielä turha lähteä hakemaan: luonnon antimilla muutama lääkärikäynti voidaan jättää väliinkin.

Tähän vielä pikkumuistutus, että ei kannata perustaa koko terveyttä pelkkiin kasveihin. Kun tilanne on jo päällä ja vakavana, ammattiavun pyytäminen lääkäriltä on fiksuinta, mitä ihminen voi tehdä.