Hyvin hoidetut hiukset toimivat kauneuden ja terveyden symbolina. Hiusten kunnossapito auttaa taistelemaan ennenaikaista hiustenlähtöä vastaan.

Yrtit luonnolliseen hiustenhoitoon

Tärkeintä hiustenhoidossa on hiuspohjan hoito. Hius itsessään on kuollutta, mutta terveessä hiuspohjassa kasvaa myös terve hius. Säännöllinen hiusten käsittely, kuten värjääminen, kihartaminen suoristaminen ovat osasyy sille, miksi hiukset jossain vaiheessa ohenevat ja huononevat. Tähän voi vaikuttaa myös raskaus ja huono ruokavalio. Yrtteihin ja luonnollisiin mausteisiin perustuvat hiustenhoidot ovat yleistyneet ja tulleet tutummiksi ja suositummiksi. Niitä suositaan niiden hinnan sekä ekologisuuden vuoksi. Yrtit sisältävät paljon A-vitamiinia, joka vahvistaa hiuksia sekä kynsiä. Luonnollisen hiustenhoidon kärkimaa on ollut Intia. Intialaisilla onkin upeat, pitkät ja superpaksut hiukset. Intialaiset käyttävät paljon erilaisia mausteita ja yrttejää hiustenhoidossa ja lääkkeenä. Yrteistä tehdään usein paksu tahna, johon laitetaan useita hoitavia yrttejä ja öljyä. Tahnasta tehdään melko paksua. Tahnaa levitetään hiuksiin ja hiuspohjaan ja annetaan vaikuttaa vähintään 30min. Sen jälkeen se huuhdellaan pois. Näitä hoitoja ei tehdä aivan joka pesun yhteydessä, vaan riippuen hiusten kunnosta, kerran tai kaksi viikossa. Kesällä, ollessaan mökillä, voi tehdä itselleen sellaisen tahnan suomalaisista kasveista. Nokkoshuuhteen voi laittaa päähän saunomisen ajaksi. Nokkonen stimuloi pään verenkiertoa ja sen on todettu ehkäisevän kaljuuntumista. Yrteistä ja öljyistä tehty kosteuttava naamio ravitsee hiuksia sekä hiuspohjaa. Se auttaa kuivia hiuksia elpymään jälleen elinvoimaiseksi. Rosmariinia on pidetty jo tuhansien vuosien ajan tehokkaana hiusten hoitajana. Se ehkäisee hiustenlähtöö ja auttaa parantamaan päänahan verenkiertoa. Rosmariini toimii myös yhdessä oliiviöljyn kanssa. Yhdistelmänä ne auttavat harmaantumiseen ja hilseilyyn, sekä kuivaan päänahkaan. Peltokorte on yrtti joka edistää hiustenkasvua. Se puhdistaa hiussuonet ja antaa näin hiuksille kiiltoa ja vahvuutta. Kamomilla pehmentää hiuksia ja se kirkastaa vaalean värin hiuksista. Kehäkukka toimii myös vaaleille hiuksille, sekin antaa kiiltoa ja enemmän kullan sävyä. Tummiin hiuksiin nämä yrtit eivät sovi. Hiuksia vahvistavia yrttejä ovat esimerkiksi ruiskaunokki, salvia ja timjami. Koivu taas hoitaa hiuspohjaa ja sekin estää hiustenlähtöä. Koivu tekee hiuksista kiiltävät ja se jättää ne erittäin hyvätuoksuiseksi. Kuiva-ja haurashiuksisille sopivat erinomaisesti rohtoraunioyrtti, sekä puna-apila. Ne kosteuttaa hiuksia ja vahvistaa niitä.

Myös hiusten värjäys onnistuu täysin luonnonmukaisin menetelmin. Yleisin on henna hiusväri, jota on käytetty jo pitkään hiustenvärjäyksessä. Näillä et rasita hiuksia turhilla kemikaaleilla, vaan ne saavat luonnollisen kiiltonsa ja värinsä täysin luonnollisen keinoin. Tulos ei pysy yhtä kauan, kuin kaupan kosmetiikalla, mutta hiuksesi voivat varmasti paremmin. Värin kesto myös riippuu toki hiuksen kunnosta. Kasvivärit on täysin kasvipohjaisia 100% luonnontuotteita. Kasviväreissä ei ole lainkaan hapetetta, joten ne eivät vahingoita hiuksia. Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiusta, koska se tarttuu vain jo olemassa olevaan pigmenttiin. Kasviväri toimii vielä värjäyksen jälkeenkin. Se nimittäin reagoi hapen kanssa ja syventää näonollen väriä vielä 48 tuntia värjäyksestä.

Yrttihuuhtelu

Kesä on yrttien kauneinta aikaa. Myös villiyrtit käyvät huuhteen valmistukseen. Yrttihuuhteen valmistat helposti itse. Samalla kun haet yritit, voit käydä lenkillä ja latautua henkisesti luonnosta. Kun olet saanut yrtit kerättyä, laita ne kattilaan, jossa on sopivasti kiehuvaa vettä. Yrttejä haudutetaan kattilassa niin kauan, kun vesi haalenee ja vesi hiukan samenee. Tämän jälkeen poimi yrtit pois ja laita pulloihin –  huuhde on valmis! Huuhtele hiukset pesun yhteydessä. Huuhtelu voi myös laimentaa esimerkiksi shampoosi. Tämän tyyppinen huuhtelu ei sisällä mitään säilöntäaineita ja tietysti se ei myskään säily kovin kauan. Kannattaa siis valmistaa kerralla vain tarpeellinen määrä. Tummille hiuksille sopii nokkosista tehty huuhde, kun taas vaaleille hiuksille kamomillasta tai kehäkukasta valmistettu uute. Hiushoitoja voi tehdä kerran tai kaksi viikossa. Eron hiuksissasi huomaat jo muutamien viikkojen käytön jälkeen, joten se kannattaa lisätä viikottaiseen hiusrutiiniin.

Yrttihuuhtelu